מזל טוב, יש רגולציה (טוב, לא בדיוק אבל בערך...)

 

אני מניח שחלקכם אם לא כולכם קראתם את ה"בשורה" על כך שהאיחוד האירופי עשה (לכאורה) הסטוריה בכך שהפך לגוף הראשון בהסטוריה שמעביר (לכאורה) חקיקה מסודרת הקשורה לבינה מלאכותית.

 

מה זה אומר? האם זה טוב או לא טוב? באתי לעשות קצת סדר, קריאה מהנה!

 

ש: מה בכלל קרה?

ת: בלילה שבין שישי לשבת בתאריך 9.12.23 כמה חברי פרלמנט באיחוד האירופי הגיע להסכמה על טיוטת הצעת חקיקה שבה יוסדר נושא הבינה המלאכותית באיחוד האירופי.

 

ש: רגע, זה אומר שעכשיו יש חקיקה?

ת: לא! זו טיוטה שטעונה אישור של הפרלמנט והמועצה של האיחוד האירופי והיא עוד עשויה להשתנות (ואולי אף לא להתקבל, מי יודע). הצפי לחקיקה שתיכנס לתוקף הוא לא לפני 2025, וייתכן וזה יקרה הרבה אחרי.

 

ש: מה אומרת אותה הצעה?

ת: שאלת מיליון הדולר. הטקסט הרשמי והסופי טרם הופץ לעיון הציבור, וכידוע - אלוהים נמצא בפרטים הקטנים, ולכן חשוב כרגע להימנע מהרבה דיס-אינפורמציה שמסתובבת ברשת ולחכות לפרסומים רשמיים. עם זאת בהודעה הרשמית שיצאה לעיתונות מטעם האיחוד האירופי פורסם שאותה הצעה תכלול מספר עקרונות:

 

 

א. כללי זהירות בנוגע לשימוש בבינה מלאכותית;

ב. הגבלת זיהוי ביומטרי שנעשה באמצעות בינה מלאכותית;

ג. איסור על "דירוג חברתי" ושימוש בבינה מלאכותית כדי לבצע מניפולציות על דעת קהל;

ד. מנגנון תלונות ודיווח של צרכנים על הפרת זכויות הקשורות לשימוש לרעה בבינה מלאכותית;

ה. קנסות כספיים על הפרה שנעים שעשויים להגיע לסכום של 35 מיליון יורו, תלוי בהיקף ההפרה.

 

מעבר לכך לא פורסם משהו רשמי ומסודר. כאמור יש הרבה שמועות (למשל הסדרת ענייני זכויות יוצרים ושימוש בקוד פתוח) אבל אני מעדיף לא להביא פה מידע לא מבוסס ולהמתין לפרסום רשמי, וכשזה יקרה אני מבטיח שאעביר סקירה מסודרת, וכמובן חשוב לציין שלא מדובר בטיוטה סופית.

 

ש: על מי תחול הרגולציה הזו?

ת: האיחוד האירופי מונה 27 מדינות. אם להסתמך על מה שנקבע ברגולציה שהחילו על הגנה על מידע ופרטיות (GDPR) - סביר להניח שזה יחול גם על המדינות החברות באיחוד האירופי (כשכל מדינה תוכל לקבוע כללים נוספים ונפרדים) וגם על כל גורם שיעשה עסקים עם האיחוד האירופי ו/או שקהל היעד שלו יהיה באיחוד האירופי.

 

ש: האם אכן מדובר בהסטוריה?

ת: ובכן, לא בדיוק. זה נכון שזו הפעם הראשונה שיש חקיקה מסודרת שמתייחסת לבינה מלאכותית באופן מקיף, אבל יש כבר מדינות שהחלו בהליכי חקיקה. למשל בברזיל ישנה הצעת חוק בהליכי אישור לפיה למשתמש יש זכות לדעת שהוא בתקשורת עם בינה מלאכותית (למשל צ'טבוטים) תוך שיקוף התהליך שבו הבינה המלאכותית מקבלת החלטות; ביפן גם יש כבר טיוטות הצעה, ואפילו בסין יש כבר חקיקה כלשהי (אבל כללית מאוד). ראוי גם לציין שהתערבות בבינה מלאכותית כבר החלה, באיטליה השירות של CHAT GPT נחסם באפריל בטענה לפגיעה בפרטיות משתמשים אחרון אך לימים החסימה הוסרה. מכיוון שאיטליה הייתה מעורבת בהליכי החקיקה באיחוד האירופי - סביר להניח שנראה התייחסות גם לענייני פרטיות אבל עדיין אין לדעת.

 

ש: האם זה טוב לנו או רע לנו?

ת: זו שאלה מעניינת מאוד ונצטרך להמתין לפרסום הסופי כדי לדעת מה יקרה ואיך זה ישפיע. אם להקביל את זה לכניסת כלי הרכב לחיים שלנו - אני חושב שאף אחד היום לא היה רוצה לחיות בעולם שכל אחד יכול לנסוע באיזה כלי רכב שהוא רוצה בלי חוקים, בלי תמרורים, בלי סימונים על הכביש, בלי צורך ברשיון נהיגה, בלי הגבלת גיל; ובנוסף שכל יצרן רכב יוכל לייצר איזה רכב שהוא רוצה בלי לעמוד בתקני בטיחות מסוימים (זה אכן היה המצב במשך הרבה מאוד שנים, למשל בדטרויט לקח קרוב לעשור עד שנחקק חוק כלשהי שקשור לנהיגה בכלי רכב והיו המון הרוגים ופצועים עד שהנושא הוסדר). עם זאת כמובן שבאותה התקופה הרבה אנשים התנגדו בקולות שנשמעים דומה להיום - "זו תהיה חקיקה מאלה באינטרסים"; "זה רק יגביל אותנו"; "זה יפגע בחדשנות"; "זה יהיה מתסכל". קריאות דומות נשמעו גם כשהחלה חקיקה של חוקי תנועה אבל בסופו של דבר זה עשה רק טוב.

 

בשורה התחתונה - כרגע אנחנו נמתין בקוצר רוח לפרסום הרשמי וכמובן נחכה שתאומץ חקיקה רשמית וסופית. עד אז נמשיך לעקוב בסקרנות על הליכי הרגולציה שביום מן הימים תגיע גם לשאר העולם, כולל לישראל ולמדינות מרכזיות כמו ארה"ב כמובן (שאם צריך לנחש - תחכה לראות מה האירופאים יעשו ותעשה ההיפך...); ובריטניה שכמובן כבר לא באיחוד האירופי (שאם להסתמך על הרגולציה שחלה על הגנה על מידע ופרטיות- תעשה כנראה משהו מאוד דומה).

 

 רוצים לקרוא את המדריך המשפטי לבינה מלאכותית? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בנושא כאן באתר.

 

רוצים לדעת מה הדין לגבי שימוש ב-CHAT GPT? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בעניין היבטים משפטיים בשימוש בתכנים שיצרתם ב-CHAT GPT.

 

רוצים לדעת מה הדין לגבי שימוש ב-MIDJOURNEY? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בעניין היבטים משפטיים בשימוש בתכנים שיצרתם ב-MIDJOURNEY.

 

רוצים לדעת מה הדין לגבי שימוש ב-DALL E? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בעניין היבטים משפטיים בשימוש בתכנים שיצרתם ב-DALL E.

 

רוצים לדעת מה הדין לגבי שימוש ב-LEONARDO AI? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בעניין היבטים משפטיים בשימוש בתכנים שיצרתם ב-LEONARDO AI.

 

 

רגולציה של בינה מלאכותית באיחוד האירופי