מישהו השתמש בתמונה שיצרתי בבינה מלאכותית - האם אני יכול לתבוע אותו? ייתכן שסוף סוף קיבלנו תשובה!

 

בהחלטה די תקדימית בית משפט בסין קבע לאחרונה שיצירה שאדם יצר בבינה מלאכותית זכאית להגנת זכויות יוצרים.

 

אדם בשם לי יונקאי יצר תמונה של אישה באמצעות פלטפורמת Stable Diffusion ופרסם אותה ברשת. זמן מה לאחר מכן הוא גילה שאישה בשם ליו יוצ'ואן העתיקה והשתמשה בתמונה שלו ללא אישורו, ולכן הוא הגיש נגדה תביעה שבה דרש פיצוי של 5,000 יואן (כ-700 דולר).

 

יוצ'ואן טענה, בין השאר, כי אי אפשר לקבל הגנה ובעלות על תמונה שנוצרה בבינה מלאכותית מפני שאת עיקר העבודה עושה האלגוריתם של הפלטפורמה ולא המשתמש עצמו. לעומתה יונקאי הראה שהוא היה צריך להתאמץ מאוד כדי להפיק את התמונה - הוא הקליד כמה פרומפטים שונים, כל פעם הכווין את הפלטפורמה מחדש ולכן לא ניתן לומר ש"המכונה עשתה את עיקר העבודה".

 

לשמחתו של יונקאי בית המשפט הסיני פסק לטובתו וקבע שאכן המאמץ שהוא השקיע בתמונה מספיקה כדי לזכות אותו בבעלות על התמונה ובהגנת זכויות יוצרים בתמונה שיצר, מפני שלשיטת בית המשפט - ההשקעה בתכנון של התמונה היא בעיקר של הבנאדם ולא של הפלטפורמה עצמה.

 

אמנם נפסק פיצוי יחסית מזערי של 500 יואן (כ-70 דולר) ובנוסף הוצאות משפט של 50 יואן (כ-7 דולר), אך הקביעה שלפיה אדם יכול לקבל בעלות ביצירה שיצר בבינה מלאכותית ולתבוע בגינה היא הקביעה החשובה באמת.

 

מה מיוחד פה?

ראשית - שזה (כנראה) המקרה הראשון בעולם שבו ניתנה החלטה מהסוג הזה, ועוד במדינה יחסית גדולה ומשמעותית. אמנם זה היה בערכאה מאוד נמוכה (שניתן עוד לערער עליה על אף שהנתבעת אמרה שאין לה כוונה כזו), אבל זו כבר אינדיקציה למה שעשויים לפסוק בעתיד במקרים נוספים, לא רק בסין אלא בשאר העולם.

 

שנית - כי זה לא מובן מאליו. בארה"ב למשל סירבו להכיר בתמונה שיצר ג'ייסון אלן באמצעות Midjourney כיצירה שהוא יכול לקבל עבורה הגנת זכויות יוצרים בטענה ש"כל מה שהוא עשה זה כתיבת פרומפט (פקודה) לפלטפורמה ועיקר היצירה היא של הפלטפורמה", זאת למרות שג'ייסון טען שלקח לו לא פחות מ-624 נסיונות עד שיצר את התמונה.

 

ג'ייסון ניסה לערער על הקביעה אך ערכאת הערעור סירבה לשנות את הקביעה, ומכיוון שלפי החוק האמריקאי רק בן אנוש יכול להיות בעלים של יצירה - היצירה היא למעשה חסרת זכויות יוצרים וגם אם תשתמשו בתמונה של ג'ייסון - לפחות בארה"ב הוא לא יוכל לתבוע אתכם (לפחות בינתיים...).

 

ובישראל? עדיין מחכים למקרה הראשון כדי לדעת מה התשובה. ההערכה שלי היא שיפסקו לטובת היוצר שהעתיקו את התמונה שלו כפי שנעשה בסין אבל...אין לדעת, ועד שהנושא לא יוסדר בחקיקה ו/או תהיה פסיקה מחייבת של בית המשפט העליון - נעסוק פה בעיקר בניחושים. מה שבטוח - יהיה מעניין מאוד.

 

(הליך The Beijing Internet Court ruling (2023) Jing 0491 Min Chu No. 11279, פסק הדין ניתן ב-27.11.2023)

 

 

 רוצים לקרוא את המדריך המשפטי לבינה מלאכותית? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בנושא כאן באתר.

 

רוצים לדעת מה הדין לגבי שימוש ב-CHAT GPT? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בעניין היבטים משפטיים בשימוש בתכנים שיצרתם ב-CHAT GPT.

 

רוצים לדעת מה הדין לגבי שימוש ב-MIDJOURNEY? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בעניין היבטים משפטיים בשימוש בתכנים שיצרתם ב-MIDJOURNEY.

 

רוצים לדעת מה הדין לגבי שימוש ב-DALL E? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בעניין היבטים משפטיים בשימוש בתכנים שיצרתם ב-DALL E.

 

רוצים לדעת מה הדין לגבי שימוש ב-LEONARDO AI? מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בעניין היבטים משפטיים בשימוש בתכנים שיצרתם ב-LEONARDO AI.

 

 

הפרת זכויות יוצרים 
בתמונה שנוצרה בבינה מלאכותית