מהו סימן מסחר, איך רושמים סימן מסחר, האם ניתן לרשום סימן מסחר בינלאומי, מדוע חיפוש סימן מסחר הוא חשוב והאם ניתן לבטל או למחוק סימן מסחר לאחר שנרשם?

 

 

מהו סימן מסחר?

 

על סימני מסחר ניתן לקרוא במאמר שכתבתי כאן.

 

מדוע כדאי לרשום סימן מסחר?

רישום סימן מסחר על המוצר או העסק שלכם יכול לסייע במספר דרכים. ראשית הרישום מספק הגנה על העסק והמוצר שלכם, שכן לבעלים של סימן המסחר רשום יש זכות בלעדית לעשות שימוש בסימן ולהפיק רווחים ממנו. שנית, רישום סימן מסחר יספק לעסקכם ולמוצר שלכם הגנה במקרה של זיופים או חיקויים של המוצר או העסק שלכם ויחסום מתחרים בעלי שם דומה או זהה. בנוסף, רישום סימן מסחר תורם לטיפוח המוניטין של עסקכם והמוצר שלכם.

 

הבנתי שגם סימן מסחר שאינו רשום יכול להיות מוגן. אם כך מדוע כדאי לרשום אותו?

החוק אכן מעניק הגנה מסוימת לסימנים שאינם רשומים אשר מכונים בשפה המשפטית "סימן מסחר מוכר היטב", אך ההגנה היא חלקית בלבד. במידה ותגלו כי מישהו מפר את סימנכם, ראשית יהיה עליכם להוכיח שהסימן, כשמו, הוא אכן מוכר היטב וצבר מוניטין והכרה בשוק; ושנית תוכלו לתבוע צו אשר יורה לו להפסיק כל שימוש בסימן, אך לא תוכלו לתבוע כל פיצוי.

 

לעומת זאת, במידה ויהיה לכם סימן מסחר רשום לא תצטרכו להוכיח שסימנכם מוכר היטב; ותוכלו לתבוע מהמפר סכום של עד 100,000 ₪ ללא הוכחת נזק בנוסף לצו שיורה על הפסקת שימוש בסימנכם.

 

בנוסף, אי רישום סימן מסכן את הבלעדיות שלכם על השימוש בסימן. כל זמן שאינכם רושמים את סימנכם הנכם מסתכנים בכך שכל אחד אחר יכול להגיש את סימנכם לרישום ולטעון לבעלות בו, והנכם אף עלולים למצוא את עצמכם במצב שבו הנכם מפרים את הסימן שעשיתם בו שימוש זמן רב.

 

ממה מורכב סימן מסחר?

סימן מסחר מורכב מפרטים רבים, אך המהותיים שבהם הוא שם הסימן אשר יכול להיות גם טקסט וגם עיצוב; סיווג הסימן בהתאם לתחום העיסוק של הסימן (למשל מכונות, מכשירי חשמל, דברי הלבשה, פרסומת וכד'); וכן פרטה של הסימן אשר מפרטת באופן ספציפי יותר את השימוש שייעשה בסימן (למשל צמידים, תיקים דמויי עור, מכונות צילום וכד' בהתאם לשיוך הרלוונטי של הסימן).

 

איך אני יודע אם ניתן לרשום את הסימן שלי?

לא כל סימן כשיר לרישום וקיימות עילות רבות לסירוב לרשום סימן. כך למשל לא ניתן לרשום סימן מסחר מטעה באופן שהוא דומה או זהה לסימן רשום אחר באותו התחום; ולא ניתן לרשום סימן מסחר אשר לדעת הרשם הוא פוגעני. רק תהליך נכון של רישום הסימן יבטיח את רישום הסימן בוודאות גבוהה ככל האפשר.

 

מה התהליך הנכון והטוב ביותר לרישום סימן מסחר אשר יגדיל את הסיכויים לקבלת הסימן לרישום?

רישום סימן מסחר הוא תהליך שנעשה בשלבים שעליו להיעשות באופן מקצועי ונכון. כל תהליך אחר עלול לסכן אתכם בסירוב לרישום הסימן ובהליכים ארוכים ויקרים מול רשם סימני המסחר עד לכדי צורך בהופעה מול הרשם ושכנועו מדוע סימנכם כשיר לרישום, עניין שכאמור עלול לקחת זמן רב וכרוך בהוצאות רבות.

רישום סימן מסחר באופן מקצועי נעשה על דרך של הבנת העסק או המוצר של הלקוח, חיפוש במאגרי סימני מסחר רלוונטיים, ניתוח תוצאות חיפוש ולאחר מכן הגשת מסמכי ההגשה של הסימן וניסוח פרטה מתאימה בהתאם לסוג הסימן ובהתאם לתוצאות החיפוש שהתקבלו.

 

כאמור זו הדרך המקצועית והנכונה ביותר לרישום סימן מסחר, וכל דרך אחרת עלולה להביא לסירוב לרישום הסימן.

 

מהו חיפוש סימן מסחר, מדוע הוא חשוב וכיצד הוא מתבצע?

חיפוש סימן מסחר הוא שלב שבו מתבצעת בדיקה לגבי סיכויי קבלת הסימן המבוקש לרישום. אחת מעילות הסירוב לרישום הנפוצה ביותר אם לא הכי נפוצה היא כי קיים סימן מסחר דומה או זהה לסימן המבוקש לרישום באותו התחום. מרבית המקרים שבהם סימן מסורב לרישום מעילה זו הם מקרים שבהם לא בוצע חיפוש קודם לרישום או לחלופין בוצע חיפוש באופן לא מקצועי.

 

באמצעות חיפוש במאגרי סימני מסחר רלוונטיים ניתן לאתר מראש סימנים שעלולים להוות מכשול בעת הגשת הסימן לרישום, ולאחר ניתוח תוצאות החיפוש ניתן לאתר פתרונות משפטיים למכשולים אלה, למשל באמצעות בדיקת האפשרות לרישום הסימן בסיווג אחר.

 

החשיבות בחיפוש סימן מסחר מתחלקת לשניים. ראשית וכפי שצוין לעיל, באמצעות חיפוש ניתן לאתר מראש סימנים זהים או דומים שימנעו את הרישום ולחסוך כך בניהול הליכים ארוכים ויקרים מול רשם סימני המסחר. שנית, גם אם הסימן יתקבל לרישום ייתכן ותמצאו עצמכם מפרים סימן מסחר אחר, עניין אשר בגינו ייתכן ותיתבעו בגין הפרת סימן מסחר, וייתכן ואף סימנכם אשר נרשם רק לאחרונה יימחק מרישום (על כך בהמשך).

 

האם ניתן לבצע חיפוש סימן מסחר בישראל בלבד או שניתן לבצע חיפוש סימן מסחר בינלאומי במדינות נוספות?

ניתן לבצע חיפוש סימן מסחר בכל המדינות בעולם באמצעות מאגרים בינלאומיים אליהם ניתן לגשת מכל מדינה. אין צורך להעסיק לשם כך עורך דין זר מאותה מדינה וגם עורך דין ישראלי יכול לבצע חיפוש סימן מסחר בינלאומי. כמו כן דיני סימני המסחר זהים כמעט לחלוטין בכל המדינות ועל כן במרבית המקרים ניתן לבצע הערכה של סיכויי רישום סימן מסחר בכל מדינה בהתאם לתוצאות החיפוש שהתקבלו.

 

איך ניתן לרשום סימן מסחר במדינות אחרות בעולם? האם יש צורך בעורך דין בכל מדינה בה רושמים את הסימן?

בזכות הצטרפותה של ישראל לפרוטוקול מדריד ניתן לרשום סימן מסחר במרבית המדינות בעולם לרבות מדינות האיחוד האירופי וארה"ב על בסיס סימן קיים בישראל אף בטרם התקבל לרישום וללא צורך בעורך דין זר, כלומר גם עורך דין ישראלי יכול לרשום סימן מסחר בכל אחת מהמדינות החברות בפרוטוקול מדריד.

 

מהו תוקפו של סימן מסחר רשום?

בשונה מפטנטים וזכויות יוצרים, תוקפו של סימן מסחר הוא נצחי ודי בתשלום אגרת חידוש מדי כמה שנים על מנת לשמר את בעלותכם בו. במדינות רבות בעולם, כולל ישראל, יש לשלם אגרת חידוש בכל 10 שנים.

 

הסימן שלי נרשם בהצלחה. האם קיים תרחיש שבו תישלל בעלותי בסימן?

במילה אחת – בהחלט. ביתר פירוט – ישנם מספר תרחישים שהדין והפסיקה הכירו בהם שבהתקיימם ניתן לבטל או למחוק סימן מסחר גם לאחר שנרשם. להלן מספר תרחישים בולטים:

 

מחיקת סימן שמלכתחילה לא היה כשיר לרישום: למרות שרשם סימני המסחר בוחן כל סימן שמוגש לרישום, הדין והפסיקה הכירו במצבים שבהם רשם סימני המסחר "טעה" כאשר הסכים לרשום סימן, ולשם כך ניתנה אפשרות לצד שלישי להגיש בקשה למחיקת סימן מסחר רשום ממספר עילות, ובהן עילה לפיה הסימן אשר נרשם מטעה סימן מסחר אחר, בין אם הסימן האחר נרשם ובין אם לאו. קבלת בקשה למחיקת סימן תביא, כשמה כן היא, למחיקת הסימן מפנקס סימני המסחר ויוריד את השקעתכם ברישום הסימן לטמיון.

הסיטואציה הזו מתרחשת פעמים רבות כאשר לא מבצעים חיפוש סימן מסחר טרם הגשתו לרישום או לחלופין כאשר החיפוש של סימן המסחר מתבצע באופן לא מקצועי, ולכן כפי שצוין לעיל מומלץ שלא לוותר על תהליך של חיפוש סימן מסחר טרם הגשתו לרישום, חיפוש אשר יכול למנוע מצבים כאלו אשר ייאלצו אתכם לנהל הליכים ארוכים ויקרים מול רשם סימני מסחר אשר יסכנו את בעלותכם בסימן.

 

ביטול סימן עקב היעדר שימוש: ראשית יובהר כי בשונה מחלק מהמדינות בעולם, ככלל אין בישראל כל חובה חוקית לעשות שימוש בסימן מסחר שנרשם לצורך שימור הבעלות בו. עם זאת הדין והפסיקה הישראליים מאפשרים לצד שלישי להגיש בקשה לביטול סימן מסחר מהעילה כי לא נעשה בו כל שימוש במשך תקופה של שלוש שנים או לחלופין מהעילה כי לא נעשה שימוש בתום לב בסימן שנרשם.

ככל ואינכם מתכוונים לעשות שימוש בסימן שרשמתם הנכם עלולים למצוא עצמכם מתמודדים עם בקשה לביטול סימנכם, עניין אשר ייאלץ אתכם לנהל הליכים ארוכים ויקרים מול רשם סימני המסחר אשר יסכנו את בעלותכם בסימן, ועל כן מומלץ לרשום סימן רק במידה והנכם מתכוונים לעשות בו שימוש.

 

משרדנו מתמחה ברישום וחיפוש של סימני מסחר בארץ ובעולם. ככל וטרם רשמתם את סימנכם כסימן מסחר צרו עמנו קשר ונוכל לסייע בעניין.

רישום וחיפוש סימני מסחר
שאלות ותשובות