ישנים סיכונים רבים בגיוס והעסקת מתנדבים בסטארטאפ שלכם שאף יכולים להוביל לפירוקו. הדרך לעשות זאת נכון עוברת בהסדרה משפטית של גיוס המתנדב, הן בהתנהלות מול המתנדב והן באמצעות חוזה שיגן על הסטארטאפ.

 

פרקטיקה נפוצה של סטארטאפים בתחילת דרכם היא גיוס והעסקת מתנדבים ללא תשלום אשר יסייעו בשלבי הפיתוח הראשוני בסטארטאפ ואף בשלבים מאוחרים יותר.

 

לכאורה השיטה הזו משתלמת לשני הצדדים – הסטארטאפ מקבל כוח אדם מבלי להוציא כספים; והמתנדב צובר ניסיון בעבודה בסטארטאפ שיסייע לו בהמשך הקריירה. אך מה שהרבה סטארטאפים לא יודעים הוא שהשיטה הזו עלולה לעלות להם ביוקר רב בהמשך דרכם ואף להביא לחיסול הסטארטאפ שלהם. לפניכם שלוש בעיות עיקריות בגיוס מתנדבים בסטארטאפ ופתרון לצדן:

 

מתנדב או עובד?

לרוב השיקול בגיוס והעסקת מתנדב הוא כלכלי בעיקרו לאור העובדה כי גיוס עובד בשכר כרוך בהוצאה שסטארטאפ בתחילת דרכו מתקשה ואף אינו יכול לעמוד בה. אך אותו חסכון עלול לעלות ביוקר אם יתברר שאותו מתנדב היה למעשה עובד לכל דבר.

 

לבית הדין לעבודה מוגשות תביעות רבות של אנשים שגויסו כמתנדבים שדורשים להכיר בהם כעובדים לכל דבר, ובמידה ותביעתם מתקבלת יש לשלם להם - רטרואקטיבית – את כל הזכויות הסוציאליות על פי חוק אשר היו זכאים להן, לרבות שכר, הפרשות לפנסיה, ימי חופשה ועוד, זאת בנוסף לפיצוי כספי על כל התקופה שבה היו בסטארטאפ שלא על תקן עובדים.

 

מה אם המתנדב חתם על וויתור על כל הזכויות הסוציאליות שלו מתוך הסכמה חופשית?

חוקי העבודה בישראל אינם ניתנים להתנייה ולכן גם אם אותו מתנדב הסכים לוותר על זכויותיו, אין להסכמה זו כל משמעות והיא למעשה אינה תקפה.

 

האם למתנדב יש זכויות ברעיון ובפטנט?

עבודת המתנדב מתחילה לרוב כאשר הסטארטאפ בחיתוליו והכל בגדר רעיון בלבד, כאשר תפקידו של המתנדב הוא לסייע בהפיכת הרעיון למוצר שמתחיל לעבוד ולהפיק רווחים. אך מה שהסטארטאפ לא מודע לו פעמים רבות הוא שהמתנדב יכול, לעתים באופן לגיטימי, לדרוש לקבל זכויות במוצר לרבות זכויות בעלות במוצר וקבלת תמלוגים ממכירתו, או גרוע מכך – "לקחת" את הרעיון ולפתח את אותו המוצר באופן עצמאי, עניין אשר הלכה למעשה יביא לחיסול הסטארטאפ שלכם.

 

בעיות בבדיקת נאותות

משקיעים פוטנציאליים אשר יבחנו את הסטארטאפ לפני השקעתם עלולים לבקש התחייבות של הסטארטאפ כי כלל האנשים מועסקים כחוק וכי הקניין הרוחני שייך לסטארטאפ. כפי שפורט לעיל, גיוס מתנדב שלא בדרך נכונה עלול להביא את הסטארטאפ למצב שבו הוא אינו יכול לעמוד בדרישות המשקיעים, עניין אשר יקשה מאוד על גיוס השקעות וירתיע משקיעים פוטנציאליים.

 

איך עושים את זה נכון? איך בכל זאת ניתן לגייס מתנדב בדרך בטוחה?

יש מספר כללים לעבודה "בטוחה" עם מתנדבים, העיקרי שבהם הוא מידת הפיקוח והשליטה על המתנדב. ככל והפיקוח והשליטה שלכם על המתנדב הינם הדוקים יותר, הרי שבבוא היום תהיה נטייה להכיר באותו מתנדב כעובד לכל דבר, עניין אשר כאמור יכול לסבך את הסטארטאפ מאוד.

בנוסף וטרם תחילת עבודתו של המתנדב, יש להחתים אותו על חוזה אשר מגדיר גבולות עבודה ברורים עם המתנדב – הן עבור הסטארטאפ והן עבור המתנדב.

 

ככל וברצונכם לגייס מתנדב לסטארטאפ שלכם, מומלץ לפנות למשרדנו על מנת לקבל ייעוץ מקצועי שיבטיח עבודה נכונה ובטוחה עם מתנדבים.

גיוס והעסקת מתנדבים בסטארטאפ -
שאלות ותשובות