בעולם של היום עסק שלא נמצא באינטרנט כמוהו כעסק שאינו קיים, ועל כן פעילות מסחרית רבה מתקיימת היום באינטרנט, וישנן אף חנויות אשר החליטו לוותר על פתיחת חנות פיזית במרכזי קניות ומעדיפות למכור את מוצריהן באינטרנט בלבד.

 

גם צרכנים אוהבים את האפשרות של קניות באתרי אינטרנט ולעתים אף מעדיפים זאת על פני שיטוט בחנות פיזית אשר דורש מהם לצאת מהבית, לבזבז זמן בנסיעות, למצוא חניה, להיתקל באנשי מכירות שעלולים להטרידם ולעמוד בתורים. קנייה באינטרנט חוסכת לצרכן את כל האמור לעיל.

 

לאחר רכישת דומיין ובחירת שם לחנות שאינם מפרים זכויות קניין רוחני, ובהן זכויות יוצרים וסימני מסחר, לאחר ניסוח תקנון ומדיניות פרטיות לחנות אשר יסדיר את היחסים המשפטיים ביניכם לבין המשתמשים באתרכם, ולאחר "הכנסת" המוצרים לחנות אשר בכוונתכם למכור, עצרו רגע לפני שאתם מעלים את האתר לאוויר ושאלו את עצמכם -  האם אתרכם עומד בדרישות הדין? לפניכם מספר דוגמאות: 

 

עמידה בדיני הגנת הצרכן: המבקרים באתרכם אינם יכולים להחזיק את המוצר, להסתכל עליו ולבחון אותו בעצמם, ולמעשה הם מסתמכים על התמונה והתיאור שהנכם מזינים לגבי המוצרים הנמכרים באתר. עסקה כזו מכונה "עסקת מכר מרחוק" אשר עליה חלים דינים המחמירים עם המוכר ומחייבים אותו בחובת גילוי רחבה יותר מאשר מוכר בחנות פיזית "רגילה". כך למשל במידה והנכם מוכרים מוצרי מזון, עליכם לציין, בין השאר, את שם היצרן ואת ארץ הייצור, את רכיבי המוצר ומשקלו/נפחו, וכמובן שעל התמונה להיות מדויקת בהתאם למוצר הנמכר.

 

תיאור מטעה ו/או חסר של מוצר הנמכר באתרכם מהווה הפרה של חוק הגנת הצרכן, אשר חושף את אתרכם, בין השאר, להגשת תביעות מצד משתמשי האתר, לרבות תובענות ייצוגיות בסכומים שיכולים להגיע למיליוני שקלים, ועל כן חשוב לתאר ולהציג מוצרים בהתאם לדינים ולתקנים הרלוונטיים. 

 

עמידה בדיני זכויות יוצרים: תמונות, סרטונים ומאמרים – אלה ועוד מהווים יצירות אשר שייכות לבעליהם ומוגנות בזכויות יוצרים אשר מעניקות לבעלי היצירות את הזכות הבלעדית להשתמש בהם ולהחליט מי משתמש בהם וכיצד. ככל והנכם מתכוונים לעשות שימוש ביצירות שאינן שייכות לכם, יש לקבל את הסכמת בעל היצירה, או לחלופין לרכוש רישיון שימוש מתאים.

 

שימוש ביצירה שלא כדין מהווה הפרה של זכויות יוצרים, אשר בגין כל הפרה בעל היצירה זכאי לתבוע סכום של עד 100,000 ₪ ממי שהפר את זכויותיו. תירוצים דוגמת "לא ידעתי", "זו פעם ראשונה", או "זו רק תמונה אחת" מהווים הגנה חלשה ביותר שספק אם תעזור רבות, הגם שאי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש. 

 

הפרת סימני מסחר וגניבת עין: מותגים שונים, לרבות בתחום הביגוד, ההנעלה והאלקטרוניקה מוגנים על פי דיני סימני מסחר, הן באמצעות סימני מסחר שנרשמו והן באמצעות מוניטין שצברו לאורך תקופה. משמעות הגנה זו הינה כי אך ורק בעלי המותג רשאים לייצרם. בנוסף, חל איסור על צד שלישי ליצור הטעייה בנוגע לאותו מותג, בין אם באמצעות מכירת מוצר מזויף ובין אם באמצעות הטעיית הציבור בנוגע לקשר עסקי-מסחרי עם בעל המותג.

 

 בעניין זה יש לציין באופן חד משמעי – חל איסור חמור למכור מותגים מזויפים, וכמובן שחל איסור להטעות בנוגע לקשר עסקי של בעל חנות לבעל המותג. כך למשל אם ניקח את מותג הנעליים "Nike", לא ניתן למכור מוצר מזויף של המותג, ולמעלה מכך אף לא ניתן לקרוא לחנותכם ו/או לרכוש דומיין עם שם שמצביע על חסות כלשהי, למשל mynike,  או "נייק בזול", וכן יש להיזהר מ"שימוש יתר" בלוגו של המותג שחורג מהמותר בדין.

הפרת סימן מסחר יכולה לגרור תביעה של עד 100,000 ₪ על כל הפרה, ועל כן חשוב מאוד להקפיד למכור מוצרים מקוריים בלבד וכן לא לייצר מצג של קשר עסקי כלשהו עם בעל סימן. גם במקרים של הפרות סימן מסחר, תירוצים שונים והיתממות לא יסייעו לרוב לחמוק מתביעה, וגם ניסיון להטיל אחריות על ספק המוצרים לא תסייע, וכאמור אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש. 

 

איסוף מידע בהתאם לדיני הגנת הפרטיות: בין אם אתם מנהלים "מועדון לקוחות", שומרים מידע על רוכש באתר או שולחים למשתמשים הודעות בכפוף לחוק הספאם, קיימים דינים המסדירים את השימוש במידע זה – מה ניתן לעשות עמו, למי ניתן להעבירו וכיצד יש לשמור אותו. כך למשל חל איסור להעביר מידע על משתמש לגורם פרסומים ללא הסכמת מוסר המידע, וככל והנכם שומרים מידע מסוים ובכמות מסוימת על משתמשיםייתכן והנכם חייבים ברישום מאגר מידע.

 

הפרה של דיני הגנת הפרטיות מהווה עוולה אזרחית אשר בגינה ניתן להגיש תביעה עד 50,000 ₪ נגד מי שהפר את החוק ואף להגשת תביעות ייצוגיות בסכומים של מיליוני שקלים, ובמקרים מסוימים אף מדובר בעבירה פלילית שדינה מאסר, ועל כן חשוב להקפיד על קיומם של דינים אלה.

 

סיכומו של דבר, פתיחת חנות אינטרנטית מחייבת את בעל ומפעיל החנות לעמוד בדינים רבים. ליווי משפטי מקצועי יסייע לכל בעל חנות לנהל את עסקו בראש שקט.


 משרדנו מתמחה בליווי משפטי של אתרי אינטרנט ובפרט חנויות וירטואליות ובעל ניסיון בתחום. במידה ובבעלותכם אתר אינטרנט אשר טרם עבר בדיקה משפטית, ביכולתכם לפנות למשרדנו ונסייע בעניין.

 

כמו כן ועל מנת להעמיק בתחום המסחר האלקטרוני, הנכם מוזמנים לקרוא את המאמר שלי שפורסם ב-NRG "יש לכם חנות באינטרנט? ודאו שאתם פועלים כחוק".

 

 

 

אתרי מסחר אלקטרוני
וחנויות באינטרנט

(e-commerce)