תקנון אתר (ידוע גם כתנאי שימוש) הוא חוזה המסדיר את היחסים המשפטיים בין מפעיל ו/או בעל אתר אינטרנט לבין גולשים המבקרים ומשתמשים בשירותי האתר, בין אם מדובר בגולשים מזדמנים, בגולשים הרוכשים שירותים ו/או מוצרים באמצעות האתר ובין אם מדובר במשתמשי הפורום של האתר.חשיבות התקנון באה לידי ביטוי במספר אופנים:

 

הגבלת אחריות מפעיל האתר: זהו סעיף בעל חשיבות רבה אשר קובע את החשיפה המשפטית של מפעיל האתר מול המשתמש. ניקח לדוגמא פורומים באינטרנט שבהם משתמשים מעלים תוכן. האם משתמש, הכותב המלצה רפואית, עושה זאת בחסות מפעיל האתר? על מי חלה אחריות במידה ובעקבות המלצה רפואית של משתמש נגרם נזק למשתמש אחר?

 

דוגמא נוספת היא אתר המוכר פרחים ומבצע משלוחים למזמין הפרחים. על מי חלה אחריות במידה והשליח לא הצליח לאתר את המזמין? האם מפעיל האתר אחראי במקרה שהשליח של הפרחים נאלץ להשאירם ליד דלת בית המזמין, וכתוצאה ממזג אוויר קיצוני נגרם לפרחים נזק? אלו שתי דוגמאות אשר ממחישות את חשיבות התקנון ואת החשיפה המשפטית אשר בעל אתר חשוף אליה בהיעדר תקנון, ועל כן חשוב לנסח תקנון אשר יבהיר במפורש מהם גבולות האחריות של מפעיל האתר. היעדרו של תקנון עלול להביא להטלת אחריות על מפעיל האתר, אשר ייתכן והיה נמנע מכך אילו היה לו תקנון מנוסח היטב. 

 

הגדרת זכויותיו של המשתמש באתר: מה מותר ומה אסור למשתמש לעשות? האם למשל הוא יכול לרכוש בחנות מקוונת מאות מוצרים ברכישה סיטונאית אשר תחייב משפטית את מפעיל האתר לספק לו את הכמות שדרש? האם משתמש פורום יכול להעלות תוכן פורנוגרפי על גבי האתר?

התקנון נועד להבהיר למשתמש את גבולות המותר והאסור באתר. היעדרו של התקנון עלול, כפי שפורט לעיל, להכניס את בעל האתר להתחייבויות משפטיות בעייתיות ואף לפגוע בשמו של האתר במידה והוא אינו מעוניין שתוכן מסוים, גם אם הוא חוקי, יפורסם אצלו. 

 

סמכות שיפוט: בהתקיים סכסוך בין מפעיל אתר לבין משתמש, באיזה בית משפט בארץ תובעים? באמצעות תקנון ניתן לקבוע מראש באיזה אזור תתנהל התביעה. כך למשל אם מפעיל האתר הוא באזור תל אביב, סביר להניח שעבורו יהיה נוח יותר שהתביעה תתנהל בבתי המשפט בתל אביב. 

אך מה קורה בהיעדר תקנון המסדיר זאת? בתי המשפט פסקו כי בהיעדר הסדרה כאמור, בתביעות הקשורות למעשה ש"בוצע" באינטרנט ניתן יהיה לתבוע בכל מקום בארץ. כלומר משתמש מאזור הצפון יוכל לתבוע את מפעיל האתר בקרית שמונה, ומשתמש בדרום יוכל לתבוע את מפעיל האתר באילת, עניין אשר בוודאי לא נוח עבור מי שמתגורר באזור המרכז.

 

חשוב לציין כי למרות שלבעל האתר יש חופש לקבוע איזה טקסט יופיע בתקנון, אין זה אומר כי ניתן לכתוב בו כל מה שרוצים, שכן ישנם דינים וחוקים אשר אינם ניתנים להתנייה. כך למשל לא ניתן לכתוב בתקנון כי ביטול עסקה אינו אפשרי, שכן החוק כן מאפשר לבטל עסקה בתנאים מסוימים; ולא ניתן לכתוב כי תמונות המועלות לאתר על ידי משתמשים הינן בבעלות מפעיל האתר, שכן על פי דיני זכויות היוצרים לא בדרך זו מועברת בעלות על זכויות ביצירות.

 

בנוסף, יחד עם תנאי השימוש יש לציין את מדיניות הפרטיות של האתר בכל הנוגע למידע הנאסף על המשתמשים באתר, וכמובן שכדאי לוודא כי האתר עומד בכל דרישות הדין.

 

ניתן לסכם ולומר כי היעדרו של התקנון חושף את בעל ו/או מפעיל האתר לבעיות משפטיות רבות, אך מעבר לכך יש חשיבות באופן ניסוח התקנון כך שיתאים לדינים הרלוונטיים.


משרדנו מתמחה בניסוח תקנון לאתרים ואפליקציות המפרט את תנאי השימוש ובעל ניסיון בתחום. במידה ובבעלותכם אתר אינטרנט או אפליקציה אשר טרם נוסח להם תקנון, ביכולתכם לפנות למשרדנו ונסייע בעניין.

 

בנוסף ולצורך העמקה בתחום, הנכם מוזמנים לקרוא את המאמר שלי שפרסמתי כאן "שאלות ותשובות בנושא תקנון ותנאי שימוש"; וכן את המאמר שלי שפורסם ב-NRG "יש לכם חנות באינטרנט? ודאו שאתם פועלים כחוק".

תנאי שימוש (תקנון)