לאחר שהחלטתם להקים חברה ורגע לפני שאתם רושמים אותה, עליכם לקבוע כיצד החברה תיראה ותתנהל – מהן מטרות החברה? מי מקבל החלטות ואיך? מה עושים אם לא מסכימים על נושא מסוים? מה קורה אם אחד מבעלי המניות בחברה לא תורם לחברה כפי שהבטיח? איך ומי מחליט על התכנית העסקית של החברה? מי מקבל החלטה בנוגע לרישום פטנט או נטילת הלוואה? מה אם רוצים להתפתח לשווקים נוספים בעלויות של מאות אלפי שקלים? ומה קורה אם אחד המייסדים מעוניין לפתוח עסק מתחרה?

 

כל הדילמות האלה ועוד נפתרות באמצעות הסכם מייסדים אשר מסדיר את התנהלות החברה והחברים בה, כאשר עוד טרם הקמת החברה חשוב להסדיר את פעילותה בהסכם שייחתם על ידי מייסדיה. חברה אשר מוקמת ללא הסכם מייסדים עלולה להתנהל בחוסר סדר וגרוע מכך עלולה לייצר סכסוכים מרים בין המייסדים אשר קרוב לוודאי תביא לכישלון החברה.להלן מספר דוגמאות הממחישות את חשיבותו של הסכם מייסדים ואת הסכנות בהיעדרו: 

 

פתרון סכסוכים בהיעדר הסכמה: ניקח כדוגמא חברה אשר יש בה שני מייסדים שכל אחד מחזיק ב-50% מהמניות בחברה. מכיוון שהחלטות צריכות להתקבל ברוב, בפועל באותה חברה כל החלטה חייבת להתקבל בהסכמה. מה קורה אם למשל אחד המייסדים מעוניין שהחברה תשקיע 50,000 ₪ במיזם, אך לדעת שותפו לחברה ההשקעה אינה כדאית? במצב כזה החברה נכנסת למצב של קיפאון, המכונה גם deadlock, ובהיעדר הסכם מייסדים המסדיר פתרון של מצבים אלה החברה עלולה "להיתקע" ולהיכשל. באמצעות הסכם מייסדים ניתן לקבוע מנגנון אשר יפתור מצבי קיפאון ויאפשר לחברה להמשיך ולפעול.

 

פתרון מצבים של שותף "בעייתי": כל חברה בתחילת דרכה מוקמת תוך אמון מלא בין המייסדים אשר מתחייבים אחד כלפי השני כי ישקיעו את מלוא זמנם בחברה. אך לעתים "הבטחות לחוד ומציאות לחוד". ניקח כדוגמא חברה שבה 3 מייסדים שכל אחד מחזיק בשליש מהמניות בחברה אשר כל חבריה מתחייבים האחד כלפי השני כי ייתנו את כל כולם לטובת החברה. אך כפי שקורה לא פעם, בחלוף הזמן אחד המייסדים כבר לא משתתף פעיל בחברה ואינו מקדם אותה כפי שהבטיח, או גרוע מכך – עולה חשש כי הוא עלול לגנוב מידע סודי מהחברה לצורך פתיחת עסק מתחרה, כל זה תוך שהוא ממשיך ליהנות מרווחי החברה. מצבים כאלה ניתנים לפתרון באמצעות הסכם מייסדים, אשר במסגרתו ניתן לקבוע מנגנון של נטילת מניותיו של מייסד סורר במקרים דוגמת אלה. ויודגש, בהיעדר כל הסכם מייסדים קשה מאוד לכפות על שותף סורר העברה ו/או החזרה של מניות המוחזקות אצלו.

 

אלה רק שתי דוגמאות לעשרות מצבים אפשריים אשר מתרחשים לעתים קרובות בכל חברה, ומטרתו של הסכם מייסדים היא להסדיר מצבים כאלה בקלות ובפשטות. בהיעדר הסכם מייסדים הדרך למחלוקות וחוסר סדר הינה קצרה ביותר ועלולה להביא לכישלון החברה ולהפסקת פעילותה, ועל כן מומלץ עוד טרם הקמת חברה להסדיר את היחסים בין המייסדים.

 
משרדנו מתמחה בעריכת הסכמי מייסדים ובעל ניסיון בתחום. במידה וטרם ניסחתם הסכם מייסדים או לחלופין ככל ואתם מתלבטים לגבי הסכם מייסדים, ביכולתכם לפנות למשרדנו ונסייע בעניין.

 

בנוסף ולצורך העמקה נוספת בתחום, הנכם מוזמנים לקרוא את המאמר שלי "שאלות ותשובות בנושא הסכם מייסדים" שפרסמתי באתר.

 

הסכם מייסדים