מזל טוב! החלטתם כמה חברים שאתם מעוניינים לפתח את הרעיון שתמיד חלמתם עליו, את המוצר והטכנולוגיה שישנו את העולם ויקרב אתכם לאקזיט הנכסף. יש לכם הסכם מייסדים, בחרתם שם אחרי שבדקתם שאינו מפר סימן מסחר, חשבתם על מוצר אחרי שבדקתם שעוד לא נרשם עליו פטנט או מדגם, אפילו הקמתם אתר אינטרנט שניסחו לו תקנון ומדיניות פרטיות ובדקתם שהאתר עומד בכל דרישות הדין.

 

אבל רגע לפני שאתם מתחילים את העבודה, חשוב לזכור שאתם יותר מאדם אחד ויש לבצע חלוקת תפקידים, חשוב לקבוע תכנית עסקית, חשוב לקבוע את חלקו של כל אחד בחברה, חשוב להשאיר פתח למשקיע עתידי באופן שיהיה קל לצרף אותו כמשקיע, וכמובן - חשוב שיהיה סדר כדי שמשקיע פוטנציאלי יתרשם שמדובר באנשים רציניים ששווה להשקיע בהם מאות אלפי ואף מיליוני דולרים.

 

אותו סדר אשר ימשוך את המשקיע מתחיל בהקמת חברה אשר חיונית לכל סטארטאפ כבר בתחילת דרכו העסקית. אז למה לכם חברה בכלל? קיימות סיבות רבות, ולפניכם כמה סיבות עיקריות:

 

חלוקת תפקידים וסמכויות: כבר עם הקמת החברה יש צורך להחליט מהן מטרות החברה, כיצד החברה תתפקד ותתנהל ומה תפקידו של כל אחד, כאשר כל אלה ועוד מוסדרים באמצעות הסכם מייסדים אשר מהווה חלק בלתי נפרד מהקמת החברה, ומומלץ לחתום עליו עוד טרם ייסודה של חברה על ידכם.

 

כך למשל בכל חברה מכהן דירקטור אחד לפחות אשר לוקח את המושכות בכל הקשור לניהול החברה אשר בין השאר מחליט ו/או משנה את התכנית העסקית של החברה, מגייס משקיעים, קובע ומשנה זכויות חתימה, מצרף בעלי מניות חדשים ואף מחליט על שינויים ארגוניים בחברה. בלא הקמת חברה ישנו טשטוש וחוסר סדר בכל הקשור לקבלת החלטות בעסק, אשר גורם לעתים קרובות לסכסוכים עסקיים ובעיות התנהלות שסופם בקריסת העסק. 

 

סדר וגיוס משקיעים: בשונה מעסק לא מאוגד, בחברה כל החלטה מתקבלת באופן מסודר ומתועד, ספרי החברה משקפים נאמנה את מצבה וזהות בעלי התפקידים בה וחלוקת סמכויותיהם הינה ברורה. כאשר תיפגשו עם משקיע פוטנציאלי הוא יבקש, קרוב לוודאי, לבצע בדיקת נאותות על מנת לבחון את מצבכם. למרות חשיבות הפוטנציאל והמודל העסקי שלכם, עבור משקיעים סדר הוא חשוב הרבה יותר ולא מעט עסקאות פוטנציאליות קרסו בגלל חוסר סדר בעסק אשר הרתיעו משקיע שמא יכניס ראש בריא למיטה חולה.

 

בנוסף, משקיעים מטבע הדברים מעוניינים לרוב במניות אשר יאפשרו להם השפעה בקבלת החלטות בחברה וכמובן דיבידנדים ביום שהחברה תהיה רווחית, שלא לדבר על היום שהחברה תעשה אקזיט גדול. בהיעדר חברה יהיה קושי רב בגיוס משקיע לעסקכם, אשר כפי שפורט לעיל יעדיף להשקיע בעסק מאוגד ומסודר. 

    

הגבלת אחריות אישית: חברה שמוקמת היא כמו תינוק שזה עתה נולד –אישיות נפרדת לכל דבר ועניין אשר ביכולתה לתבוע ולהיתבע, להתקשר בחוזים, לפתוח חשבון בנק, להשקיע בעסקים אחרים ועוד. עניין זה בא לידי ביטוי, בין השאר, בכך שבעלי המניות ובעלי התפקידים השונים בחברה לא חייבים בחובות החברה אלא עד לסכום השקעתם בחברה. בהיעדר חברה הנכם עלולים לחוב אישית בחובות החברה, למשל במקרה של תביעה שמוגשת עקב סכסוך עבודה. יצוין כי לכלל זה מספר חריגים, למשל במקרה של פעילות לא כשרה תוך ניצול עקרון זה.

 

לסיכום, הקמת חברה אינה עניין טכני בלבד ואין מדובר במילוי טפסים ותו לא. חשוב להכיר את העסק ולהבין את מטרותיו ואת חלוקת התפקידים בו בטרם מתחילים בהליך רישום החברה. ויודגש, היעדר חברה או גרוע מכך – הקמה לא נכונה של חברה - עלולים להביא לחוסר סדר אשר יקשו על התנהלות עסקכם ובוודאי שיקשו על גיוס משקיעים.

 
משרדנו מתמחה בהקמת ובליווי של חברות ובעל ניסיון בתחום. במידה וטרם הקמתם חברה או לחלופין ככל ואתם מתלבטים לגבי הקמת חברה, ביכולתכם לפנות למשרדנו ונסייע בעניין.

 

בנוסף, משרדנו הינו בעל התמחות ייחודית בליווי וניהול משפטי של סטארטאפים. ככל וברצונכם להעמיק בנושא ליווי וניהול משפטי של סטארטאפים, הנכם מוזמנים לקרוא את המאמר שלי שפורסם ב-NRG "המדריך המשפטי לסטארטאפיסט המתחיל"; וכן את המאמר שלי שפורסם כאן באתר "שאלות ותשובות בנושא ניהול משפטי וליווי משפט לסטארטאפים".

 

הקמת חברה
וליווי סטארטאפים