האם ומתי מותר להשתמש בתמונות שמצאתם באינטרנט, למי שייכות תמונות של צלם אירועים, למי שייכים איורים של מעצב גרפי, איך מנהל פורום יכול להתגונן מהפרה של זכויות יוצרים ומה עושים אם גיליתם שמישהו השתמש בתמונות שלכם ללא רשות?

 

 

מהי יצירה ומהן זכויות יוצרים?

ניתן לקרוא על יצירות וזכויות יוצרים כאן.

 

האם אני יכול להשתמש בתמונות שמצאתי בגוגל באתר האינטרנט שלי?

תמונה היא יצירה לכל דבר החוסה תחת הגנת זכויות יוצרים ולכן הכלל הוא שאין לעשות שימוש בתמונות שאינן בבעלותכם ללא קבלת אישור או רישיון מתאימים מבעל הזכויות ביצירה, כך גם לגבי יצירות אחרות דוגמת שירים, סרטים, טקסטים וכד'. שימוש בתמונה או בכל יצירה שאינה בבעלותכם ללא אישור מתאים מהווה הפרה של זכויות יוצרים שבגינה ניתן לתבוע מכם סכום של עד 100,000 ₪ ללא הוכחת נזק בעבור כל הפרה. ויודגש – אי ידיעת החוק אינה פוטרת מעונש, ותירוצים דוגמת "לא ידעתי" או "זה חד פעמי" לרוב אינם מתקבלים בהבנה בבית המשפט.

 

ישנן תמונות באינטרנט ללא הסמל © (כל הזכויות שמורות). האם אני יכול להשתמש בהן?

אין כל נפקות משפטית לסמל © ולכן עדיין עליכם לקבל זכות שימוש כדין. על מנת להגן על יצירה אין צורך להשתמש בסמל ©, וגם ההיפך הוא הנכון – הטמעת הסימון © אינו בהכרח אומר כי היצירה מוגנת על ידי מי שהטמיע את הסמל ©.

 

איך בכל זאת ניתן לעשות באתר שלי שימוש בתמונות וביצירות אחרות שאינן בבעלותי?

קיימות מספר דרכים אשר מאפשרות לכם להשתמש ביצירות שאינן בבעלותכם:

 

קבלת אישור מבעל הזכויות ביצירה: ניתן כמובן לפנות לבעל הזכויות ביצירה ולבקש את אישורו לעשות שימוש ביצירות. חשוב לציין שעל האישור להתקבל בצורה מסודרת, ברורה וכמובן בכתב אשר יבהיר את השימושים המותרים ביצירה;

 

רכישת רישיון שימוש מתאים: ישנם אתרים המאפשרים לכם לרכוש בעלות סמלית (לעתים שקלים בודדים) רישיון שימוש ביצירות שונות, למשל תמונות או סרטונים. חשוב להבהיר כי עליכם לקרוא בעיון רב את פרטי רישיון השימוש. כך למשל חלק מרישיונות השימוש מגבילים אתכם בנוגע לשימוש שניתן לעשות בתמונה – למשל מתן רישיון שימוש רק לאתרי אינטרנט אך לא להדפסה על חולצות; לעתים הרישיון יגביל את השימוש בתמונה לרזולוציה מסוימת; ולעתים הרישיון יגביל אתכם בכמות הפעמים שניתן להשתמש בתמונה. ויודגש – שימוש בתמונה ללא רכישת רישיון שימוש מתאים היא הפרת זכויות יוצרים לכל דבר ועניין, אפילו אם שילמתם בעבור רישיון כלשהו.

 

שימוש ביצירות שהן נחלת הכלל: קיימות יצירות שאינן שייכות לאף אחד ולמעשה ניתן לעשות בהן איזה שימוש שרוצים. כך למשל ישנן יצירות ש"נתרמו לציבור" על ידי יוצריהם (ידוע כ-"public domain"); וכמובן שישנן יצירות שזכות היוצרים בהן פקעה – כך למשל בישראל יצירה הופכת לנחלת הכלל כעבור 70 שנה ממות היוצר, ובמדינות רבות בעולם המצב המשפטי דומה. חשוב כמובן לוודא כי היצירה שבה הנכם משתמשים היא אכן נחלת הכלל ולברר שאין שום סייגים בנוגע לשימוש ביצירה.

 

לסיום נקודה זו חשוב לציין כי במידה ויש לכם ספק ולו הקטן ביותר לגבי שימוש ביצירה כלשהי, מוטב להימנע מכל שימוש בה ולהיוועץ בעורך דין העוסק בזכויות יוצרים על מנת לברר האם השימוש ביצירה אינו מפר זכויות יוצרים.

 

לקחתי תמונה שמצאתי באינטרנט וערכתי אותה כך שתהיה בשחור לבן. האם כעת מותר לי להשתמש בה באתר שלי?

במילה אחת – לא. עריכה של תמונה היא למעשה הפרה "כפולה" של זכויות יוצרים. ההפרה הראשונה היא עשיית יצירה נגזרת, המונח המשפטי של עריכת יצירה, וזו זכות ששמורה לבעל היצירה בלבד. יתרה מכך, מדובר בהפרת הזכות המוסרית של בעל היצירה, היא הזכות של בעל היצירה שיצירתו לא תעבור כל שינוי או סילוף.

 

באילו מקרים בכל זאת ניתן להשתמש בתמונה שהיא יצירה מוגנת?

קיימות מספר הגנות בחוק לשימוש ביצירה שלא על ידי בעליה. ההגנה ה"ידועה" ביותר היא הגנת שימוש הוגן אשר מתירה במקרים מסוימים שימוש ביצירה מוגנת שאינה בבעלותכם למטרות מסוימות, בעיקר כאשר מדובר בשימוש שאינו למטרת רווח. כך למשל אם אתם מציגים מצגת בישיבה פנימית בעבודה הנכם יכולים, ככלל, להשתמש בתמונות שאינן בבעלותכם; ואם הנכם מפרסמים כתבה חדשותית ביכולתכם להשתמש בתמונות שאינן בבעלותכם, אם כי יש לשים לב כי במקרה זה על השימוש להיעשות בדרך מסוימת – בין השאר עליכם לתת קרדיט לבעל הזכויות בתמונה.

 

חשוב לציין כי מדובר בסוגייה מאוד מורכבת שבתי המשפט מתחבטים בה רבות, ולכן ככל ובכוונתכם להשתמש ביצירה שאינה בבעלותכם תוך שימוש בהגנות שקיימות בחוק, לרבות הגנת השימוש ההוגן, מומלץ להיוועץ בעורך דין העוסק בזכויות יוצרים אשר ייתן לכם חוות דעת האם יש בשימוש ביצירה משום חשיפה משפטית שעלולה לסכן אתכם.

 

אני צלם אירועים במקצועי ומעוניין להשתמש באתר שלי בתמונות מחתונה שצילמתי. האם אני יכול?

החוק קובע כי הבעלות בצילומים של אירועים משפחתיים או פרטיים היא של מזמין העבודה, ולכן ככלל אינכם יכולים לעשות שימוש בתמונות שצילמתם עבור בעלי האירוע. עם זאת החוק מאפשר לצדדים להגיע להסכמה אחרת בעניין, ועל כן ביכולתכם לעגן בחוזה ההזמנה סעיף לפיו תוקנה לכם זכות שימוש מסוימת בתמונות שצולמו.

 

הזמנתי איורים ולוגואים אצל גרפיקאי לעסק שלי, וזמן לא רב לאחר מכן שמתי לב כי הוא משתמש בהם אצלו באתר ואף משווק עיצובים זהים כמעט לחלוטין ללקוחות אחרים. מה הדין אומר על כך?

ככלל החוק קובע כי ביצירה שהוזמנה הבעלים הראשון הוא היוצר, ולכן ברירת המחדל היא שהגרפיקאי הוא למעשה בעל הזכויות בלוגואים ובאיורים. עם זאת החוק מאפשר להסכים אחרת, ולכן כאשר הנכם מזמינים עבודות אצל גרפיקאי או אצל כל נותן שירות אחר המספק יצירות (עיצובים, צילומים, שירים וכד'), עליכם לוודא כי חוזה העבודה מציין במפורש כי הבעלות ביצירה תהיה של המזמין בלבד. ככל ולא תסדירו את עניין הבעלות, הנכם עלולים לגלות כי העיצובים ששילמתם עליהם נמצאים אצל גורמים נוספים מלבדכם.

 

אני מנהל ובעלים של אתר פורומים שבהם משתמשים מעלים תמונות רבות. איך אני מפקח על כך שכל תמונה שמועלית לא מפרה זכויות יוצרים של מישהו אחר? האם אני יכול להיות אחראי לכך?

מצד אחד הדין לא דורש מכם לבדוק כל משתמש וכל תמונה שמועלית; אך מצד שני הדין כן דורש מכם לפעול על מנת לצמצם ולמנוע כמה שניתן את הישנותם של מקרי הפרת זכויות יוצרים, אחרת מדובר בהפרה תורמת מצדכם של זכויות יוצרים כמי שאפשרו את הפעילות המפרה.

על מנת להימנע ממצבים אלה מומלץ שיהיה לכם תקנון לפורום אשר מציין, בין השאר, כי אין להעלות כל תוכן המפר זכויות יוצרים; וכן להפעיל נוהל של הודעה והסרה במסגרתו ניתן יהיה להפנות אליכם תלונות על הפרת זכויות יוצרים מצד אחד המשתמשים ולדרוש מכם לפעול על מנת להסיר את ההפרה.

 

ראיתי תמונה בבעלותי שנמצאת באתר ובדף פייסבוק של מישהו אחר. מה ביכולתי לעשות?

מדובר בהפרת זכויות יוצרים לכל דבר ועניין, וביכולתכם לפנות למפרסם התמונות המפרות בדרישה כי יסיר לאלתר את התמונות שבבעלותכם וכן לדרוש ממנו פיצוי עד לסכום של 100,000 ₪ ללא הוכחת נזק.

 

משרדנו עוסק בזכויות יוצרים ובעל ניסיון בתחום. במידה והנכם מתלבטים בנוגע לשימוש בתמונה מסוימת; במידה ועליכם לחתום או להכין הסכם אשר דורש

הבהרה של סוגיית בעלות ביצירה; או לחלופין במידה ומישהו השתמש בתמונתכם שלא ברשות, ביכולתכם לפנות למשרדנו לצורך ייעוץ מקצועי בעניין.

זכויות יוצרים 
שימוש בתמונה

 

שאלות ותשובות