מה זו רכישה חוזרת בהסכם מייסדים, מתי מומלץ שיהיה מנגנון רכישה חוזרת, מדוע צריך עורך דין בשביל להפעיל מנגנון רכישה חוזרת ומה אפשר בכל זאת לעשות כשאין מנגנון רכישה חוזרת?

 

מה זו רכישה חוזרת?

רכישה חוזרת (או באנגלית Repurchase) זה מנגנון שניתן להכליל בהסכם מייסדים אשר מאפשר לחברה, במקרים המתאימים, לקחת בחזרה את מניותיה מאחד המייסדים. את מנגנון הרכישה החוזרת מומלץ להטמיע כבר עם הקמת החברה.

 

מדוע שחברה תרצה לקחת ממייסד מניות?

חברה תרצה לקחת חזרה מניות ממייסד אשר מפר את ההסכמות שהושגו בהסכם המייסדים תוך פגיעה חמורה מאוד בחברה, למשל במקרים בהם מייסד אינו ממלא את תפקידו או כאשר מייסד פותח עסק מתחרה בניגוד להסכמות.

 

מדוע כדאי שתהיה רכישה חוזרת?

כאשר מייסד מפר את ההסכם תוך פגיעה בחברה, הדבר החשוב ביותר הוא שהחברה תמשיך לפעול באין מפריע, ולכן הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להפקיע את המניות מידי המייסד הבעייתי על מנת שלא תהיה לו כל השפעה בחברה, וזה כולל הפקעת זכותו לקבל החלטות בחברה ולהשתתף בישיבות חשובות, וכמובן ביטול זכותו ליהנות מחלוקת דיבידנדים בחברה. רק באמצעות מנגנון רכישה חוזרת ניתן להפעיל סנקציה מיידית של נטילת מניות מהמייסד הבעייתי מבלי צורך בהליכים משפטיים יקרים.

 

לא עדיף מנגנון של פיצוי כספי ותביעת מייסד שמפר את ההסכם בדרישה שיחזיר את מניותיו?

הגשת תביעה היא הליך ארוך ויקר שסופו אינו ידוע, ואין שום בטוחה שאכן השופט יפסוק נגד המייסד הסורר וייתן צו להחזרת המניות. גם אם בסופו של דבר תהיה פסיקה לרעת המייסד, הדבר יהיה כרוך בדיונים שעלולים להימשך שנים ובהוצאות משפטיות של עשרות ואף מאות אלפי שקלים, כאשר בזמן הזה המייסד הסורר הוא עדיין חלק מהחברה, יכול להטיל וטו על החלטות החברה וזכאי ליהנות מרווחיה. מנגנון רכישה חוזרת, לעומת זאת, מייתר את הצורך בהליכים האלה ומאפשר את סילוקו המיידי של המייסד הסורר מכל בעלות במניות החברה.

 

האם אין שום אפשרות ליטול מניות ממייסד בעייתי בהיעדר מנגנון רכישה חוזרת?

מניה היא נכס לכל דבר אשר הבעלות בה רשומה במרשמים המתנהלים ברשויות המדינה השונות, בדיוק כמו דירה או רכב. בהיעדר הסכם או מנגנון של רכישה חוזרת, ככלל לא ניתן לכפות על מייסד להעביר את מניותיו אלא באמצעות בית משפט, ולכן רכישה חוזרת היא קריטית לצורך הבטחת המשך פעילות תקינה של החברה במידה ואכן נתקלים במצב בעייתי של מייסד סורר.

 

איך מתבצעת בדיוק הרכישה החוזרת? האם צריך עורך דין לשם כך?

רכישה חוזרת נעשית לרוב כחלק מהסכם המייסדים, לעתים כתנאי בהסכם המייסדים ולעתים אף בהסכם נפרד. במסגרת הסכם הרכישה החוזרת מופקדים מסמכים שונים בנאמנות אצל עורך דין אשר מפעיל את מנגנון הרכישה החוזרת במקרים המתאימים, ולשם כך יש להיעזר בעורך דין העוסק ובעל ניסיון בתחום אשר יידע לבנות מנגנון רכישה חוזרת יעיל אשר ישמש את החברה בבוא היום ובמקרה הצורך.

 

משרדנו מתמחה בעריכת הסכמי רכישה חוזרת ובעל ניסיון בתחום. ככל והנכם מעוניינים במנגנון רכישה חוזרת בהסכם מייסדים וככל ויש לכם שאלות בעניין, ביכולתכם ליצור קשר עם משרדנו ולקבל ייעוץ מקצועי בעניין.

רכישה חוזרת
שאלות ותשובות